lehti

Arkisto 3/05


Henna värjää karvat ja langat

Henna on tullut Suomessa tutuksi hiusten värjäyksessä ja tatuoinneissa, mutta sitä käytetään myös kasvivärjäyksessä. ”Hennavärjäykseen ei tarvita mitään erityisvälineitä, sitä voi hyvin tehdä kotona”, kertoo Anna-Karoliina Tetri Värjärikilta ry:stä. Hennalla saa villalankoihin ja silkkihuiveihin kauniin sävyn, ja se puree myös koirankarvoihin.

Anna-Karoliinalla on samojedikoira Turre, joka tuottaa puoli kiloa irtokarvaa vuosittain. ”Karvat kerätään talteen ja laitetaan langaksi. Turre-langassa on 30 % koirankarvaa ja loput suomenlampaan villaa.” Langaksi ne kehrää Perniön kehräämö. Toistaiseksi langat ovat kuluneet oman perheen villapaitoihin.

Tetrillä on myös oma yritys, Tetri design, joka järjestää koulutusta ja myy kasviväreillä värjättyjä puu- ja huopatuotteita, villaa, kuituja, kasvivärejä sekä puretusaineita. Toiminnan perusteena ovat ympäristöystävälliset arvot, luonnonmateriaalit, kierrätys ja kasvivärjäys.

Maailmankaupoista on saatavissa tansanialaisen Kali Mata Ki Jai-naisryhmän valmistamaa hennaa 100 g pakkauksissa.

Teksti ja kuvat: Anastasia Laitila


Anna-Karoliina Tetrin kotivärjäysohjeet hennalla:

100 g lankaa
100 g hennajauhetta
1 dl punaviinietikkaa tai väkiviinaetikkaa
vettä
värjäysastia

Laita langat likoamaan veteen. Kiehauta puoli litraa vettä ja kaada hennajauheen päälle värjäysastiaan. Sekoita etikan kanssa tahnaksi ja anna seistä 15 minuuttia. Punaviinietikka antaa punertavamman sävyn, mutta myös tavallista etikkaa voi käyttää. Puristele langat kuivaksi ja laita ne hennatahnaan. Tahnan tulee imeytyä lankoihin. Jätä langat 6-12 tunniksi värjäytymään ja puristele sitten tahna pois langoista. Hennaseosta voi käyttää vielä toiseen värjäykseen.

Lisätietoja:
http://www.tetridesign.com
anna_karoliina_tetri@hotmail.com